Haber

100 Milyon TL ile Firar Ettiği İddia Edilen Fenomen Kıvanç ve Beril Talu’nun Ses Kaydı Ortaya Çıktı

Tip olarak tanıdığımız Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu’nun 100 Milyon TL kar elde ederek Portekiz’e kaçtığı iddia edildi. Çiftin ‘işbirliği teklifi’ adı altında topladıkları 100 milyon lirayla yurt dışına kaçtıkları iddiası gündeme bomba gibi düştü. Son olarak Kıvaç Talu’nun eşinin sistemli bir şekilde nasıl para topladığını gösteren bir ses kaydı ortaya çıktı.

Kaynak:https://t24.com.tr/haber/ses-kaydi-or…

Sosyal medya fenomeni Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu’nun “işbirliği teklifi” adı altında topladıkları 100 milyon lirayla yurt dışına kaçtıkları iddiası gündeme bomba gibi düştü.

Bu iddia, bir ses kaydıyla kanıtlandı ve Sözcü Televizyonu’nda İpek Özbey’in sunduğu Nokta Atışı programında yayınlandı.

Kayıtta Beril Talu’nun bu dolandırıcılık sistemini anlattığı duyuldu.

Eski Mali Şube Müdürü Furkan Sezer, bu sistemin bir “ponzi” sistemi olduğunu belirtti. Avukat Feyza Altun, sistemin işleyişini ses kaydından yararlanarak detaylı bir şekilde anlattı.

100 milyon liralık dolandırıcılıkla ülke gündemine oturan sosyal medya fenomeni, eski Mali Şube Müdürü Furkan Sezer’in de katıldığı programda, çiftin kullandığı dolandırıcılık yöntemini ‘ponzi’ sistemi olarak anlattı.

“Bu sistemle ilk dolandırıcılık 1920 yılında yapıldı. Ponzi sistemi yaklaşık 103 yıldır kullanılan bir dolandırıcılık sistemidir. Biz bunu ‘Ponzi zinciri’ olarak da biliyoruz. Adını ilk dolandırıcısından alıyor. Bir hikaye uyduruyor. İnsanları yatırım yapmaya ikna ediyor. ‘Arbitraj kârından para kazanıyorum’ ve ‘Pul alıp pul satarak para kazanıyorum’ demek yerine 2 ayda 15 milyon dolar kazanıyor. Kişiyi yatırım yapmaya ikna edersiniz ve her zaman en üstteki ilk üyelerin kârını aşağıdan gelen yeni yatırımcılardan ödersiniz. Her yeni kazananın hem para kazanabilmesi hem de daha fazla para kazanabilmesi için altına birkaç kişi eklemesi gerekiyor. Sonsuz bir sistem değil, mutlaka bir yerlerde tıkanıyor. Mağdurlar aynı sayı ve kalitede, aynı hızda gelmediği sürece ya son katılımcının parasını ödeyemez hale gelirsiniz. Sistem bir yerde tıkanmış. Bunu Çiftlik Bank’ta da gördük.’

“Ponzi doğrudan suçtur. Yasal boşluktan kurtulmak için ‘Network marketing yapıyoruz’ diyor. Ne yapıyor? Kendi markasıyla ilgili araştırma yaptığınızda başka hiçbir yerde satılamayan ürünü seçiyor. . Bir saat yaptırıyor ve bu saatin üzerine kendi markasını koyuyor. ‘Saati satıyorum, ‘Parfüm satıyorum. Yaptığım şey saadet zinciri değil, ağ pazarlaması” diyor. Ama sistem aynı şekilde çalışıyor.”

‘Vergi incelemelerinden, müfettiş incelemelerinden ve uzman incelemelerinden kaçınmak ve farklı yerlerden fiyat karşılaştırmalarından kaçınmak için bu saati kendi markası altında satıyor. Ayrıca bir ücret karşılığında büyük miktarlarda satıyor. Evet, her ağ pazarlaması bir Ponzi sistemi değildir. Ancak bunu kötüye kullanan birçok şirket var.’

Beril Talu’nun sistemi detaylı bir şekilde anlattığı ses kaydının yayınlanmasının hemen ardından söz alan Avukat Feyza Altun, dosyanın mağdurlarından biriyle yaptığı görüşmeyi anlattı.

“Beril Talu’nun çeşitli sebeplerden dolayı ajanslardan uzaklaştırıldığı iddia ediliyor. Bunu yakın çevresine de yapmıştı, insanlar uzun süredir tanık olarak ona güveniyorlardı. ‘Film çekeceğim’ dedi.

Kendisini yapımcı olarak tanıttı ve paralarını sistemde biriktirmelerini istedi.

‘Üreticidir, ‘300 bin TL’ye ihtiyacım var, 350 bin TL’sini 5 günde ödeyeceğim’ diyor. Güvenerek para gönderenler oldu. Aslında bazı insanlara borcunu ödedi. Para ondan gelmiyor, insanlara ödetiyor. Açıklarını başkalarının parasıyla kapatıyor. Bazıları ‘Durun, paranız sistemde çalışsın, banka bile bu kadar faiz vermez’ dedi.

“Yasa dışı bir şey yapmıyoruz!”

Sözlerini bitiren Altun, “Biz hukuk dışı bir şey yapmıyoruz” dedi. Bunun bir Ponzi olduğunu düşünmüyorum. Bu sistemin Ponzi sistemiyle aynı olmadığını düşünüyorum. İnsanlara şunu söylüyor: ‘Ben bir yapımcıyım, beni finanse ettiğiniz için kârımı size vereceğim’. Diğer insanlar birbirini tanımıyor. Para başka hesaplardan geliyor. “Ben diyorum ki, ‘Hızlı para peşinde koşanlar ya yargılanacak ya da dolandırılacak” dedi.

“Ponzi gibi ama bu piramit satışı…”

Sözcü yazar Nedim Türkmen, Ponzi’ye inanmadığını belirterek, “6502 Sayılı Kanun’da sayılan 3 kuralı yerine getiriyor. Sistem ponziye benziyor. Piramit satışı. Çiftlik kurduğunu söylemedi ama film çektiğini, sürekli birinin sisteme girmesi gerektiğini, birisine para ödettiğini söyledi. “Melek yatırımcıyı buldu” dedi.

İşte o kayıt:

habersivrihisar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu