Haber

Abdülmenaf Osman’ın sınır dışı kararına itiraz

Manisa Akhisar T Tipi Kapalı Cezaevi’nden 30 buçuk yıl sonra 3 Eylül’de tahliye edilen Abdulmenaf Osman hakkında verilen sınırdışı ve idari gözetim kararlarına itiraz edildi. Edirne Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan Osman’ın avukatı Halil Coşkun, sınır dışı etme kararı için Manisa 1. İdare Mahkemesi’ne, idari gözlem kararı için ise Edirne 2. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurdu.

‘SINIR İÇİ KARARININ BELİRTİ KARARI YOK’

Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, sınır dışı kararına karşı açılan itiraz dilekçesinde, Avrupa Birliği’nin emsal teşkil ettiği 6458 sayılı Kanun kapsamında sınır dışı edilemeyecek kişiler arasında Osman’ın da bulunduğu vurgulandı. Bu tür belgelerde İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi’nin kararları sıralandı. Sınır dışı kararı gerekçe gösterilmeden kanunun unsurlarının sıralanmasının hukuka aykırı olduğu belirtilen dilekçede, “Müvekkilimiz 5 Eylül tarihinde Edirne Geri Gönderme Merkezi’ne götürülmüştür. Müvekkilimizi görmeye gittiğimizde buraya geri gönderilmiştir. , geri dönüş belgelerinin hazırlanmadığı tarafımıza bildirildi. Müvekkilimiz için ise söz konusu karar 5 Eylül saat 14.00’te verilmiştir.” “O da bildirildi. Bu süre içerisinde sınır dışı etme kararı alınmadı. Yasal süresi içinde alınmayan sınır dışı etme kararı geçersizdir.”

HAYAT TEHLİKESİ UYARISI

Sınır dışı etme kararının yetki ve idari sürecin amacı açısından hukuka aykırı olduğu belirtilen dilekçede, “Davacının sınır dışı edilmesi kararının usul ve esas açısından ‘açıkça hukuka aykırı’ olduğu” belirtildi. davacının, usulün uygulanmasıyla ilgili olarak ‘telafi edilemez bir zarara uğrayacağı’, davacının ülkesine gönderilmesi halinde hayatının mahvolacağı belirtildi. “Özgürlüğünü ve özgürlüğünü tehlikeye atacak söz konusu sınırdışı işlemi nedeniyle davanın yürütmesinin durdurulmasını talep ediyoruz.”

İTİRAZ

Edirne 2. Sulh Ceza Hakimliği’ne verilen idari gözlem kararına itiraz dilekçesinde, “Alınan idari gözlem kararı uluslararası anlaşmalara ve hakkaniyete aykırıdır. Müvekkilimiz 19 yıldır cezaevinde bulunduğu için birçok sağlık sorunu yaşamaktadır. 30 yıl. Geri gönderme merkezinde müvekkil sağlık hakkından tam olarak yararlanamıyor. Avrupa İnsan Hakları” Haklar Sözleşmesi ve AİHM kararları ışığında alınan sınır dışı etme ve idari gözlem kararı birçok ihlal içermektedir. İdari gözlem kararı gerçeği yansıtmayan gerekçelerle alınmıştır. Söz konusu karar, Anayasa’nın 19. maddesi ve AİHS’nin 5. maddesi kapsamında belirtilen kişi güvenliği ve özgürlükleri hakkının ihlali niteliğindedir. Söz konusu kararın uygulanma nedeni, “Gösterilen eylemin gerçekleştiği için kararın iptali talep edilmektedir. 30 yıl önce verilmiş bir karar olduğundan zaman aşımı dikkate alınmalıdır, ayrıca kararda başka bir idarenin ve mahkemenin kararı yok sayılmıştır.” (HABER MERKEZİ)

kumruajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu