Haber

Anayasa Mahkemesi, Madımak Oteli davasında zaman aşımı itirazlarına ilişkin ek rapor alınmasına karar verdi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu (AYM), temmuz ayında Sivas’ta yanan Madımak Oteli’nde hayatını kaybedenlerin yakınlarının bireysel başvurularında “zamanaşımı” itirazlarına ilişkin ek rapor alınmasına karar verdi. 2, 1993.

Madımak Oteli’ndeki olaylarda hayatını kaybedenlerin yakınları, 2014 yılında Sivas olaylarından sonra başlatılan yargı sürecinin hukuka aykırı olması nedeniyle yaşam hakları ile toplanma ve gösteri yürüyüşü haklarının ihlal edildiği iddiasıyla Yargıtay’a bireysel başvuruda bulunmuştu. etkili bir şekilde yürütülmemiştir.

Başvuruda, Madımak Oteli’nin yakılması eyleminin “insanlığa karşı suç” sayılması ve dolayısıyla zamanaşımına tabi olmaması talep edildi.

Bugünkü Genel Kurul gündemindeki başvuruyu görüşen Anayasa Mahkemesi heyeti, “zaman aşımı”na yapılan itirazlara ilişkin ek rapor alınmasına karar verdi.

Başvuru, ek raporun hazırlanmasının ardından Yargıtay tarafından yeniden gündeme alınacak.

Sivas olayları davası

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin düzenlediği şenliklerde Madımak Oteli yakılmış, aralarında sanatçılar, 2 otel çalışanı ve 2 göstericinin de bulunduğu 33 kişi hayatını kaybetmişti.

Olayın ardından 124 kişi hakkında “laik anayasal düzeni değiştirmeye ve din devleti kurmaya teşebbüs” suçlamasıyla açılan davalar güvenlik gerekçesiyle Ankara’ya götürüldü.

Ankara 1 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM), kararı 26 Aralık 1994’te açıkladı. 26 sanığa 20’şer yıl hapis cezası verildi, ancak yazar Aziz Nesin’in kışkırtması nedeniyle cezalar 15 yıla indirildi.

Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten 60 sanığa 3’er yıl hapis cezası verildi. Yakalanamayan eski Sivas Belediye Meclis Üyesi Cafer Erçakmak’ın dosyası ayrıştırılarak 37 kişi hakkında beraat kararı verildi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, olayların “Cumhuriyete, laikliğe ve demokrasiye aykırı” olduğunu belirterek, Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin kararını temelden bozdu.

DGM’nin bozma kararı uyarınca yeniden başlatılan yargılama sonucunda 33 sanığa idam, 4 sanığa 20 yıl, bir sanığa 15 yıl, 27 sanığa 7 yıl, 6 sanığa ise hapis cezası verildi. ay, 2 sanığa 5 yıl, bir sanığa ise 2 yıl hapis cezası verildi. Bir yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme, ilk duruşmada 3 yıl hapis cezasına çarptırılan 11 sanık hakkındaki kararında ısrar ederken, 14 sanık da beraat etti. 6 sanığın dosyası ayrıldı, tutuklu 4 sanık ise kararla serbest bırakıldı.

Bu karara da itiraz edildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu kez 33 sanığa verilen idam cezasını usul yönünden bozdu.

Mahkeme 16 Haziran 2000’de üçüncü kararını açıkladı. 33 sanığa idam, 4 sanığa 20 yıl, bir sanığa 15 yıl, 9 sanığa 7 yıl 6 ay, bir sanığa ise ağır hapis cezası verildi. 5 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. İki sanığın belgeleri ayrıldı.

Yargıtay, 20 yıl ağır hapis cezasına çarptırılan sanıklardan Durmuş Tufan ile idam cezasına çarptırılan Mevlüt Atalay ve Ali Kurt hakkındaki kararları, yararlanma talepleri hakkında karar verilmemesi nedeniyle bozdu. Pişmanlık Yasası.

Ankara 1 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi, 4 Nisan 2002’de sanıkların Pişmanlık Kanunu’ndan yararlanma şartlarını taşımadıklarına karar vererek Kurt ve Atalay’ı idama, Tufan’ı ise 20 yıl ağır hapis cezasına çarptırdı. İdam cezasının kaldırılmasının ardından idam cezaları ömür boyu hapis cezasına çevrildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 8 Mart 2012’de görülen duruşmada, davada yakalanamayan sanıklar hakkında zamanaşımı kararı verildi. Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağ hakkındaki dava ölümleri nedeniyle elenirken, 5 sanık hakkındaki dava da zaman aşımı nedeniyle düştü.

Müdahil avukatlarının itirazı üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 2014 yılının Temmuz ayında zamanaşımı kararını onadı.

Sivas ana davasında, Ankara’da yargılanarak hapis cezasına çarptırılan sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş’ın duruşmaları 14 Eylül 2023 tarihinde mahkeme tarafından zaman aşımı nedeniyle bu sanıklar hakkındaki davanın reddine karar verildi. .

2014 yılında yapılan bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesi İkinci Dairesi’nde 29 Haziran 2021’de görüşüldü ve incelemesi ertelendi. Yargıtay, başvuruyu 14 Aralık 2023’te yeniden değerlendirdi ve görüşmeyi bir kez daha erteledi. Anayasa Mahkemesi İkinci Dairesi en son 25 Ocak 2024’te, bireysel başvurunun 15 Şubat’ta Genel Kurul’da görüşülmesine karar vermişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu