Diyarbakır’da Üretilen Domatesler Avrupa’ya İhraç Ediliyor
Diyarbakır’da ticari amaçla üretilen 150 ton domates, Avrupa ülkelerine ihraç edilmek üzere günlük kurutulmaya başlandı. Diyarbakır’ın kuru domatesi İtalya’da da pizza yapımında kullanılıyor.
Bağlar ilçesine bağlı kırsal Topraktaş Mahallesi’nde her yıl dünya mutfağına giren domatesler kurutularak ihraç ediliyor. Kentte sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde olmasına rağmen personeller tarladan getirilen domatesleri tek tek bıçaklarla keserek kurutuyor. Kesilen domatesler daha sonra tuzlanır ve 6 gün güneşte bekletilir.
İzmir’den Diyarbakır’a gelerek Diyarbakır ve Mardin yörelerinde domates yetiştiren Gıda Yüksek Mühendisi İsmail Mürselim, ürettikleri domatesleri kurutarak Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerini söyledi.
Mürselim, işlerini daha önce Ege bölgesinde yaptıklarını belirtti. “5 yıldır Diyarbakır ve Mardin bölgelerinde domates yetiştirip kurutuyoruz. Şu anda bulunduğumuz arazide ürettiğimiz domatesleri kesip kurutuyoruz. Kuruttuğumuz domatesler ağırlıklı olarak İtalya, İngiltere, Almanya. Ama genelde İtalya’ya ihracat yapıyoruz” dedi.
6 günde kuruyan domatesler
Mürselim, domateslerin günde 100 ila 150 ton arasında kurutulduğunu söyledi.
Domates üretiminde hiçbir kimyasal element kullanmadıklarını kaydeden Mürselim, şunları kaydetti:
“Tarlaları hazırladıktan sonra şubat ayında Diyarbakır’a geldik. Burada her şeyi kimyasal kullanmadan organik olarak ektik. Ondan sonra sertifikalandırılıp piyasaya çıkıyor. Domatesleri organik yaptığımız için bozulmasın diye tuz atıyoruz. Bazıları kimyasal kullanıyor ama biz kullanmıyoruz.”
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinden gelen Fatma Gencer, ailece domates kurutma işi için Diyarbakır’a geldiklerini söyledi.
Gencer, “İşte biz burada bu sıcaklarda çalışıyoruz. Burada yaşlılarda sıcakta çeşitli kronik rahatsızlıklar yaşıyoruz. Ülkemizde domates ekimi yapılmadığı için ülkemizde gece saat 03.30’da kendimize gelmeye çalışıyoruz.. Güzel iş ama bu sıcakta yoruluyoruz” dedi.
“Sıcak havalarda zor oluyor ama biz çalışmak zorundayız çünkü çocuklarımız okuyor”
Gencer’in babası Aziz Gencer, “İşlerimiz çok iyi gidiyor. Bu yıl hem yevmiye alıyoruz hem de kasiyer ne kadar kazanırsak o kadar para alıyoruz. Bu yıl kasaya 5 lira daha alıyoruz. Sabah 03.00’te buradayız. Akşam 20.00’de. Biz de evde kalıyoruz.” Öğlen güneş nedeniyle iki saatlik bir molamız var. Bu sıcakta sıkıntı oluyor ama çocuklarımız ders çalıştığı için biz çalışmak zorundayız.” – DİYARBAKIR