İş

EYT’nin kursiyer ve çıraklık mağduru sayısı 200 bin mi?

İşte Mesut Demir’in o yazısı…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanemekliliği bekleniyor EYT üyeleriTürkiye’ye verdiği müjdeyle 2 milyon 250 bin kişi emekliliğe hak kazandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu düzenleme ile EYT’yi bir daha açılmamak üzere masadan kaldıracaklarını söyledi…

EYT’de yaklaşık 200 bin kişiyi ilgilendiren staj ve çıraklık döneminin de sayılmasına dair heyecan verici bir beklenti var.

Kulislere göre staj ve çıraklık yatay geçişlerinin de dahil edilmesinin komisyonda görüşüleceği bilgisi geliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, staj ve çıraklık sorunuyla ilgili şunları söyledi;

“Kendisini staj mağduru olarak tanımlayan arkadaşlara söylüyorum. Staj bir mağduriyet değil, staj bir eğitimdir. Staj süresince iş akdi gerçekleşmemiştir. Çalışma hayatına başlamamıştır. Kanuna göre, iş sözleşmeden sonra başlıyor.Orada patron yok.Bu nedenle prim ödenmiyor.Hastalık”İş kazası sonucu sigortaya kayıt yaptırdılar. Ona bir sebep veriyorlar. Bu başka bir şey. Aksi takdirde iş akdi sayıldığı için kimse staja öğrenci almayacaktır.”

Staj veya çıraklık yatay geçişlerinin EYT kapsamına alınmasını isteyen vatandaşlar, “Üniversiteye gitmek bizim suçumuz mu? Üniversiteye gitmeden iş hayatına atılanlar bugün EYT ile emekli olabiliyor. 55-60 yaşlarını bekliyoruz. Stajımız boyunca sigortalı gibi çalıştık. Bu sürecin EYT kapsamına alınmasını istiyoruz.”onlar söylüyor.

Nitekim kanun kapsamında meslek liselerinde veya çıraklık okullarında çalışan bireylerin SGK sisteminde iki tarih bulunmaktadır. Örneğin 1999 yılından sonra uzun süre rastgele bir yerde çalıştınız. Ancak burada staj ve çıraklık için girdiğiniz tarih değil bir sonraki tarih esas alınmaktadır. İşte burada staj ve çıraklık mağduriyetleri devreye giriyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursunkursiyer ve çırakların bu konuda haklı olduğunu savundu.

Göreve başladıklarında kendilerine sigorta kartı verildiğini hatırlatan Erdursun, öğretmenlerin “Arkadaşlar sigortalısınız bu kartı iyi saklayın”söylediklerini hatırlattı.

Staj ve çıraklık nedeniyle EYT bekleyenlerin sayısı 1.5 milyon değil 200 bin civarında.Özgür Erdursun da dikkat çekti ki…

Bu aslında değerli bir detay…

Sayının Özgür Erdursun’un dediği gibi 200 bin civarında olması kulislerde konuşulan EYT düzenlemesinin kurulda tartışılma ihtimalini de güçlendiriyor.

Bakalım bu süreç nasıl işleyecek?

Komisyona gelecek EYT yönetmeliğine stajyer ve çırak statüsü eklenecek mi?

birlikte göreceğiz.

Sağlıkla ve güzellikle kalın…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu