Ekonomi

Geleceğin Meslekleri Belli Oldu! 2024’te Popüler Olması Beklenen Meslekler!

Pandemi dönemiyle birlikte çalışma koşullarının farklılaşmaya başlaması, teknolojik gelişmelerin ve yapay zekanın hızla hayatımıza girmesiyle iş dünyasında da büyük değişiklikler meydana geldi. Değişen dünyayla birlikte iş hayatında ortaya çıkan ihtiyaçlar nedeniyle bazı meslek gruplarına talep azalırken, bazılarına ise talep hızla arttı. Economist’in araştırmasına göre 2024 ve 2025’te popüler olacak meslekler belirlendi.

Detaylar burada…

Kaynak:https://www.ekonomist.com.tr/calisma-…

İK trendleri ve istihdama ilişkin araştırma verilerine göre Economist’in belirlediği listede 10 meslekle birlikte ‘zanaatkarlık’ da yer alıyor.

2023 yılında Türkiye’de istihdam süreçleri kapsamında araştırma verileri ve uzman görüşleri; En büyük sıkıntılardan birinin mavi yakalı eleman bulmak olduğu söyleniyor. Bu bağlamda zanaatkarlık geleceğin meslekleri arasında yer alıyor! 2024 yılında üniversite mezunlarından ziyade mesleki eğitim almış ve eğitimli ustalara yönelik talebin artacağı öngörülüyor.

Ayrıca; Tıp ve sağlık hizmetleri yöneticileri, fizyoterapistler, finans yöneticileri, bilgi süreç yöneticileri, web geliştiricileri, asistan hekimler, hemşireler ve yazılımcılar önümüzdeki yıllarda da talep görmeye devam edecek, hatta öne çıkacak meslekler arasında yer alacak.

Economist’in araştırmasında 2024 – 2025 yılının popüler mesleklerine daha yakından bakalım… ?

10. Siber Güvenlik Müdürü

Siber Güvenlik Yöneticisi, ağ ve bilgi sistemlerinin siber tehditlere karşı korunmasını sağlamakla görevli bir profesyoneldir. Bu kişi ekibiyle birlikte güçlü bir siber güvenlik altyapısı oluşturur ve bu sistemin sürekli uyarlanması ve güncellenmesi misyonunu üstlenir.

Siber Güvenlik Yöneticisi bir tür dijital koruma kalkanı oluşturur. Siber tehditlere karşı savunma ve yönetmede kritik bir rol oynar.

9. Çevre Uzmanı

Çevre Uzmanı; çevre koruma tedbirlerini belirler, uygular ve bu uygulamaların etkinliğini izler. Çevre Uzmanları, işletmelerin çevresel etkilerini en aza indirecek stratejiler geliştirir ve uygular. Ayrıca çevre yönetim sistemlerini denetler ve işletmelerin çevre mevzuatına uymasını sağlarlar.

Çevre Kanunu kapsamında çevreyi kirletebilecek her türlü işletmede çevre uzmanı istihdam edilmesi zorunludur.

8. Robotik Uzmanı

Robotik Uzmanları, robotları ve robotik sistemleri anlar ve çalışma prensiplerine göre özelliklerini belirler. Çeşitli amaçlarla kullanılacak otomatik sistemlerin standart veya iyileştirilmiş özelliklerinin oluşturulması, tasarlanması ve programlanması da bu uzmanların görevleri arasındadır.

7. Güç Uzmanı

Enerji Uzmanının öncelikli görevi bir tesisin güç verimliliğini izlemek ve yönetmektir. Bu uzman, şirketlerin güç tüketimini azaltmalarına yardımcı olmak için güç tasarrufu önlemlerini uyguluyor. Sürdürülebilir bir gelecek için iş kararlarını değerlendirir ve güç verimliliğini artırmaya yönelik potansiyel fırsatları belirler. Bir güç uzmanı, bir kuruluşun güç kullanımını ve tüketimini izler ve yönetir.

6. Sağlık Teknolojileri Uzmanı

Sağlık Teknolojileri Uzmanları, bu alanda yetkin mühendisler, insan sağlığının iyileştirilmesi ve hasta bakımının iyileştirilmesi hedefleri doğrultusunda çalışmaktadır. Bu çalışmalar tıbbi cihazların, protezlerin, yapay organların ve tıbbi görüntüleme sistemlerinin tasarımını, geliştirilmesini ve bakımını içermektedir. Ayrıca sağlıkla ilgili diğer teknolojilerin geliştirilmesi ve bakımı da bu mühendislerin görevleri arasındadır.

5. Dijital Pazarlama Uzmanı

Dijital Pazarlama Uzmanı, Google Ads, Facebook Ads ve diğer online reklam platformlarında etkili ve dikkat çekici reklam kampanyaları tasarlar ve yönetir. Bu alanda uzman bir kişi, işletmelerin pazarlama kampanyalarının verimliliğini ve etkinliğini değerlendirebilmeleri için çeşitli analitik araçları kullanarak veri analizi ve raporlama hizmetleri sunmaktadır. İşletmelerin hedef kitlelerine ulaşabilmesi ve marka bilinirliğini arttırabilmesi için en uygun ve etkili dijital pazarlama stratejilerini belirler.

4. Siber Güvenlik Uzmanı

Siber Güvenlik Uzmanları, saldırıları önlemek ve güvenli bir dijital ortam oluşturmak için özel beceri ve bilgilerini kullanarak bu alanda kritik bir görev üstlenmektedir. Siber güvenlik uzmanı, siber tehditleri tanımlama, engelleme ve azaltma konusunda kapsamlı bilgi ve beceriye sahip kişidir.

Siber tehditlerin doğasını anlayabilecek ve bu tehditlere karşı etkili bir savunma stratejisi geliştirebilecek teknik bilgiye ve analitik düşünme yeteneğine sahiptirler. Siber güvenlik uzmanları ağ güvenliği, veri koruma, şifreleme, risk değerlendirmesi ve sızma testi gibi çeşitli konularda uzmanlaşmıştır. Bu uzmanlar hem kişisel kullanıcıların hem de kuruluşların çeşitli siber tehditlerden korunmasında hayati bir rol oynamaktadır.

3. Yapay Zeka Uzmanı

Yapay Zeka Uzmanları, insan beyninin işleyişini taklit edecek şekilde makine ve algoritma programlama yeteneğine sahiptir. Bu uzmanlar, makinelerin mantıksal ve verimli eylemler gerçekleştirmesi için gerekli makine öğrenimi algoritmalarını tasarlar. Çoğunlukla yazılım şirketlerinde çalışan bu kişiler daha çok ‘Yapay Zeka Mühendisleri’ olarak anılıyor.

Yapay zeka mühendislerinin asıl görevi makineleri ve algoritmaları programlamaktır. Bu programlama, makinelerin makul bir görevi yerine getirmek için gerekli mantıksal ve verimli hareketleri gerçekleştirmesini sağlar. Örneğin bir yapay zeka mühendisi, bir robotun belirli bir işlemi gerçekleştirmesi için gerekli adımları ve hareketleri programlayabilir.

2. Bilgi Bilimcisi

Veri bilimcileri, işlerinin bir parçası olarak bir dizi değerli görevi yerine getirirler. Bilgiyi analiz etmek için strateji belirlemek, verileri analiz için kullanılabilir hale getirmek, verileri keşfetmek, analiz etmek ve görselleştirmek, Python ve R gibi programlama dillerini kullanarak bilgiye dayalı modeller oluşturmak ve bu modelleri uygulama yazılımlarına yerleştirmek bu görevlerden bazılarıdır.

1. Bilgisayar Sistemleri Analisti

Bilgisayar Sistemleri Analisti, karmaşık iş sorunlarını çözmek için bilgi teknolojilerini kullanır. Bu uzmanlar sistemlerde minimum düzeyde değişiklik yaparak onları kullanılabilir ve çalışır hale getirir. Bir sistem etkin bir şekilde çalışmıyorsa bu analistler, sistemi yeniden yapılandırmak ve planlamak için ayrıntılı bir analiz gerçekleştirir.

Sistem analistleri teknoloji ve iş dünyası arasında bir köprü görevi görür. İş süreçlerini anlamak ve teknolojiyi bu süreçlere entegre etmek için gerekli teknik yeteneklere sahip olmaları bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu