Ekonomi

Rusya Dünyanın İlk Karaya Dayalı Küçük Modüler Reaktörünü Yakutya’da İşletecek

Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom’un elektrik enerjisi bölümünün bir parçası olan Rosenergoatom Concern AS, Yakutistan’da inşa edilen dünyanın ilk kara konuşlu küçük modüler reaktörü (SMR) Yakutsk’un işletmecisi statüsüne layık görüldü.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, ilgili kararname Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev tarafından imzalandı.

Rusya’nın en yeni düşük güçlü RITM-200N su soğutmalı SMR’si, karada konuşlandırmaya yönelik yenilikçi gemi teknolojisinin bir uyarlamasıdır. RITM-200 serisi reaktörler, Kuzey Kutbu’nun zorlu koşullarında en yeni Rus buz kırıcıları üzerinde test edildi.

Geleneksel nükleer santrallere (NGS) kıyasla çok daha küçük olacak olan Yakutsk, büyüklüğü sayesinde kısa sürede inşa edilecek. Ust-Kuiga yerleşimindeki hazırlık çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. 250 kişi kapasiteli birinci çalışma kampının (VGS-1) inşaatı tamamlanırken, tamamlanması planlanan 683 kişi kapasiteli ikinci çalışma kampının birinci etabının inşaatı da tamamlandı. bu yılın dördüncü çeyreğinde başladı. Ust-Kuiga yerleşimini Yakutsk bölgesine bağlayan 12 kilometre uzunluğundaki 1 numaralı yolun inşasına ve Pridorozhny ocağından toprak, taş gibi malzemelerin çıkarılmasına da başlandı.

Öte yandan üretim ve teknik temel ile inşaat ve montaj tesislerinin inşaatı, inşaat alanının tesviyesi ile inşaat ve montaj işlerinin ana aşamasına bu yıl içinde başlanması planlanıyor. Kesintili kış güzergahı işletme döneminde öngörülen çalışmaların gerçekleştirilmesi için 9,5 bin ton kargo getirilmesi planlanıyor.

Rusya’nın Arktik bölgesi elektrik sıkıntısı çeken, yerel güç olmadan kalkınmanın mümkün olmadığı bölgelerden biri. Rosatom, devletin stratejik önem verdiği bu bölgede büyük santral inşasının ekonomik açıdan mümkün olmaması nedeniyle bu bölgelerde düşük enerji üretim projelerini artırma kararı aldı. Bu amaçla Pevek şehrinde faaliyet gösteren yüzer nükleer santral, şu anda Bilibino Nükleer Santrali’nin kapasitesinin yenilenmesinin yanı sıra Baimsk cevher bölgesindeki projelerin uygulanmasına ilişkin sorunları da çözüyor.

Rosatom ve Yakutia hükümeti, 2019 yılında ilk kara konuşlu SMR Yakutsk’u inşa etmek için bir anlaşma imzaladı. Bu projeyle, Yakutya’nın kuzeydeki uzak bölgeleri, Kyuchus altın yatağının geliştirilmesi için güvenilir ve yüksek kaliteli bir güç kaynağına sahip olacak ve diğer maden yatakları. Nisan 2023’te Rusya Federasyonu Federal Çevre, Endüstriyel ve Nükleer Kontrol Ajansı Rostekhnadzor’dan lisans alınarak bu projenin hayata geçirilmesinde önemli bir adım atıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu