Haber

Yardım için Türkiye’ye gelen Kuzey Makedonya ordusu ülkelerine döndü.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından Kuzey Makedonya Silahlı Kuvvetleri Özel Kuvvetler Taburu’na bağlı 60 asker ve 2 arama kurtarma köpeği Türkiye’ye geldi.

Arama kurtarma çalışmalarına katılan ordu mensupları bugün ülkelerine döndü.

Askerler için tören düzenlendi

Başkent Üsküp’teki Vilayetinden Kışlası’nda askerler için tören düzenlendi.

Törene; Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Savunma Bakanı Slavjanka Petrovska, Genelkurmay Başkanı Vasko Gjurçinovski, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök ve Askeri Ataşe Albay Serkan Çakır.

Türkiye’ye ulaşan ilk 5 bölge arasında

Pendarovski burada yaptığı konuşmada, NATO’dan aldıkları bilgiler sonrasında deprem bölgesine ulaşan ilk 5 ülke arasında yer aldıklarını söyledi.

Kuzey Makedonya halkının Türkiye’ye yardım ettiğini ve bundan sonra da ne olursa olsun yardım edeceğini belirten Pendarovski, şu ifadeleri kullandı:

Sadece NATO üyesi ve resmi müttefik olduğumuz için değil, aynı zamanda dostluğumuzun, halklarımız arasındaki dostluğun yüzyıllar öncesine dayandığı ve gelecek yüzyıllarda da devam edeceği için. Bu nedenle, buradaki büyükelçilere ve kamuoyuna, tüm Türk vatandaşlarına yardım ettiğimizi ve edeceğimize dair güvence vermek istiyorum.

“Bizi gururlandırdınız”

1963’te yaşanan yıkıcı Üsküp depreminin bu yıl 60’ıncı yıl dönümü olduğunu hatırlatan Pendarovski, o dönemin dost canlısı Türk halkının kendilerine yardım ve takviye desteği sunduğunu vurguladı.

Pendarovski’den Kuzey Makedonya ordusu mensuplarına “Bu zor günlerde bizleri gerçekten gururlandırdınız.”içeriye çağırıldı.

“Biz Türk milletini en yakınımız, dostumuz, dostumuz ve komşumuz olarak görüyoruz.”Pendarovski, Türkiye ve Suriye’deki depremlerde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

“Her zaman hazırsın”

Savunma Bakanı Petrovska, en uygun şekilde eğitilmiş askerleri göndermeye karar verdiklerini belirterek, “Fedakarlığınız ve halkımıza hizmet etmeye ve ihtiyaç sahibi arkadaşlarımıza yardım etmeye her zaman hazır olduğunuzu gösterdiğiniz için teşekkür ederiz.”söz konusu.

Petrovska, Türkiye’de arama kurtarma operasyonlarına katılan askerlere aylık maaş ikramiyesi verileceğini bildirdi.

Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Esekkök de Kuzey Makedonya’nın deprem bölgesine yardım göndermek için vatandaşlarıyla seferber olduğunu ifade etti.

“Türk cehenneminin derin acısına ortak oldunuz”

Sekizkök askerlere seslenerek şunları söyledi:

Depremin yıkımını yerinde gördünüz, enkazın altına düştünüz, yorulmadan arama kurtarma çalışmalarına katıldınız, Türk halkının derin acısına ortak oldunuz. Makedon ordusunun yiğit evlatları, fedakarlıklarınız ve büyük dayanışmanız Türkiye Cumhuriyeti’nde Türk halkının derin hafızasına kazınmış olarak kalacaktır.

haberahlat.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu