Haber

YSK’dan ‘seçim sıralamasında hile’ iddialarına yanıt

31 Mart Pazar günü yapılacak Yerel Yönetimler Genel Seçimleri’nde kullanılacak birleşik oy pusulasında AK Parti’nin birinci sırada yer almasıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Daha önceki genel seçimlerde olduğu gibi bu yerel seçimde de AK Parti’nin sandıkta birinci sırada yer alması bekleniyor. şüpheliydi.

CHP buna itiraz etse de Yüksek Seçim Kurulu YSK itirazı reddetti. Tartışmalar burada bitmeyince YSK’dan açıklama yapıldı. Açıklamada ‘hile’ iddiaları yalanlandı.

YSK İTİRAZLARI REDDEDİYOR

YSK’nın internet sitesinde yayımlanan açıklama şöyle:

“Bazı medya kuruluşlarında ve sosyal medya platformlarında, ‘siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerini belirlemek için yapılan kura çekiminde, her seçim döneminde aynı siyasi parti sıralandı’ ve ‘birinci sırada yer alan siyasi parti’ yapıldı. ‘a’nın çekimiyle belirlendiği’ yönündeki iddiaların kamuoyuna doğru şekilde duyurulması için bir basın açıklaması yapılmasına ihtiyaç vardı.

27 Ocak 2024 Cumartesi günü saat 14:00’de Yüksek Seçim Kurulu Başkanları ve Üyelerinin huzurunda yapılacak Yerel Yönetim Genel Seçimi birleşik oy pusulasında siyasi partilerin yerlerinin belirlenmesine ilişkin 31 Mart 2024’te; Kura, kanun gereği heyetin her toplantısına altı siyasi parti temsilcisinin katıldığı, seçime katılmaya hak kazanan 35 siyasi parti temsilcisinin, çok sayıda gazeteci ve muhabirin olduğu, 20’ye yakın yayın kuruluşunun sabit ve hareketli görüşlere sahip olduğu bir ortamda yapıldı. kendi ekipmanlarıyla. Kayıt işlemi herhangi bir itiraz olmaksızın gerçekleştirildi ve kaydedildi.

Çekiliş sırasında basın mensupları salonun her yerinde konumlanarak her açıdan fotoğraf çektirdi. Öte yandan bir siyasi parti adına piyango çekilişi işlemi, temsilcisi tarafından yürütülürken tek açıdan çekilen bir görüntüye dayanılarak, sosyal medyada piyango çekilişi işleminin 2017’de düzenlendiği yönünde asılsız haber ve haberler yer aldı. Bir siyasi partinin sandıkta ilk sırada yer almasını sağlayacak şekilde planlı bir şekilde yapılır. Paylaşım yapıldığı görüldü.

Tam tersine, söz konusu asılsız haber ve paylaşımların, sadece siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki sıralaması tek bir perspektiften takip edilerek değil, basın mensupları, milletvekilleri ifadeleri alınarak her yönüyle takip edilmesi gerekmektedir. YSK, basın mensupları ve siyasi parti temsilcileri YSK’lılarla aynı masada yer alıyor. Son derece şeffaf bir biçimde sonuçlandırıldı.

Nitekim haber ajansları ve televizyon kanallarının yayın akışının 27 Ocak 2024 Cumartesi günü saat 14.00 ile 14.16 arasında izlenmesi durumunda bu durum net bir şekilde görülecektir.

Ayrıca birleşik oy pusulasında 28 Mart 2004 Pazar günü yapılan Yerel Yönetim Genel Seçimlerinde Demokrat Halk Partisi birinci olurken, 29 Mart Pazar günü yapılan Yerel Yönetim Genel Seçimlerinde Sosyal Demokrat Halk Partisi birinci oldu. 30 Mart 2014 Pazar günü yapılan Yerel Yönetim Genel Seçimlerinde Sosyal Demokrat Halk Partisi birinci oldu. 31 Mart 2019 Pazar günü yapılan Yerel Yönetim Genel Seçimlerinde ise Özgür Dava Partisi’nin birinci olduğu görülüyor. ve Saadet Partisi birinci oldu.

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu