Haber

Alper Gezeravcı uzay gemisine gidiyor! Ailesiyle vedalaştı

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın gezisi için nefesler tutuldu.

Türkiye’nin ilk uzay gezgini Alper Gezeravcı’nın da dahil olduğu Ax-3 görevi 18 Ocak’ı 19 Ocak’a bağlayan geceye ertelendi.

Yolculuğun ertelenme nedeninin ise kapsülün iniş paraşütlerindeki arıza olduğu belirlendi.

gerisayım başladı

Ertelenen gezi için ikinci geri sayım başladı.

SpaceX lansman öncesinde flaş bir açıklama yaptı, “Fırlatma öncesi sistemler iyi görüyor, koşullar uygun”söz konusu.

Aileleriyle vedalaştılar

Türkiye’nin ilk astronotu olacak Gezeravcı’nın da aralarında bulunduğu Ax-3 misyonu üyeleri, uçuş öncesi aileleriyle vedalaştı.

Helikopterle bölgeye gelen Ax-3 mürettebatı önce ailelerini uzaktan selamlarken, Gezeravcı yumruklarını havaya kaldırıp iki eliyle ailesini selamladı.

“Seni yukarıdan arayacağım”

Gezeravcı’nın “Nasılsın?”Ailesi ise bu soruya uygun olduklarını söyleyerek yanıt verdi.

Öte yandan Gezeravcı “Seni yukarıdan arayacağım”Sözleriyle karşılık verdi ve her şeyin yolunda olduğunu söyledi.

Daha sonra astronotlar, günün anısına aileleriyle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

Son hazırlıklar yapılıyor

Ax-3 mürettebatının kısa süre içerisinde kendilerini ISS’ye taşıyacak olan SpaceX’in Dragon uzay aracına binerek son hazırlıklarını yapması bekleniyor.

SpaceX Dragon uzay aracı, SpaceX Falcon 9 roketiyle ISS’ye fırlatılacak.

“Bu akşam 00.49’da herkes ekran başında.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, sosyal medya hesabından Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapacak Türkiye’nin ilk uzay gezgini Alper Gezeravcı’nın tanıtım görselini paylaştı.

Bakan Kacır, “Gururlu Ol Türkiye”Hashtag’iyle yaptığı paylaşımda: “Hadi Türkiye, bu akşam 00.49’da herkes ekran başında”İfadelerini kullandı.

Uzayda 13 deney yapacak

Alper Gezeravcı uzayda 13 deney gerçekleştirecek.

UYNA Uzay İçin Yeni Nesil Alaşım Deneyi, Türkiye’nin uzay, havacılık ve savunma sanayine yönelik yeni nesil malzemelerin geliştirilmesine katkı sağlayacak.

GMETAL Uzay araçlarının tahrik sistemlerini daha verimli hale getirmek için kimyasal olarak inert koşullarda yerçekiminin etkisi araştırılacak. UZMAN Uzay Görevleri için Mikroalgal Yaşam Destek Birimlerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

TÜBİTAK MAM ile birlikte can güçlendirme sisteminin geliştirilmesi hedefleniyor. Antarktika ve ılıman bölge mikroalglerinin uzaydaki büyüme verileri ALGALSPACE ile karşılaştırılarak, literatürde ilk kez kutup alglerinin uzayda kullanımına ilişkin bir çalışma gerçekleştirilecek.

OKSİJEN SATURASYONU Yapay zeka desteği ile verilen havanın oksijen seviyesi hesaplanarak düşük yer çekiminden kaynaklanan farklılıkların ve rahatsızlıkların tespit edilmesi amaçlanıyor.

beyoglu-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu