prof. Dr. Selim Badur Bağışıklama Haftasında Hayat Boyu Bağışıklamanın Önemini Vurguladı
Dünya Aşı Haftası hakkında konuşan Prof. Dr. Selim Badur, aşıların halk sağlığına olan faydalarından bahsetti. Badur, aşıların sadece çocuklar için değil, sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesi hedeflendiğinde tüm yaş grupları için gerekli olduğunun altını çizdi.
virologVe İmmünolog Prof. Dr. Selim Badur her yıl nisan ayının son haftasında kutlanan Dünya Aşı Haftası’nda, sistematik aşı takibi ve aşılama konusunda toplumu bilinçlendirmek amacıyla değerli açıklamalarda bulundu. Ömür boyu bağışıklığın ancak her yaşta aşılanmakla mümkün olduğunu belirten Prof. Badur, toplum bağışıklığının kazanılmasında ilk adımın bireylerin aşı konusunda bilinçlendirilmesinden geçtiğine değindi.
“Sürü bağışıklığının sağlanması aşılarla mümkün”
Aşılar ile bulaşıcı hastalıkları kontrol altına almanın mümkün olduğunu belirten, prof. Dr. Selim Badur : “Bireylerin sağlık hakkının temel bir bileşeni olan bağışıklama, koruyucu hekimliğin üstlendiği en değerli görevlerden biridir. Bağışıklamada temel fikir, toplumda özellikle çocuklarda aşı ile önlenebilir hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek ve bu hastalıkların neden olduğu sekelleri ve ölüm oranlarını en aza indirmektir. Toplum bağışıklığı odaklı hazırlanan rutin aşılama programları ile dünya çapında aşı ile önlenebilir hastalıklar büyük oranda azaltılmıştır. Aşılarla sağlanan bu durumun uzun ömürlü olması, gerekli aşıların hayatın her döneminde uygulanması ile mümkündür.
“Ebeveynlerin bilinçlenmesi, çocukların düzenli aşılanmasında büyük rol oynuyor”
Çocukluk çağı aşıları konusunda ebeveyn farkındalığına dikkat çekmek Selim Badur: “Çocukların düzenli aşılanmasında anne babaların rolü çok değerli. Anne babaların eş zamanlı aşılar konusunda endişeli olduklarını gözlemliyoruz. Ancak bu görüşün aksine aşıların aynı anda veya belirli aralıklarla yapılmasının sakıncalı olduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur. Bilindiği üzere çocuklar keşif aşamasında oldukça meraklıdır. Bu merak, bir yetişkine göre insanlarla, nesnelerle veya yerle daha fazla temas etmelerine ve mikroplarla daha sık karşılaşmalarına neden olur. Çocukların pek çok mikropla hayatlarında ilk kez karşılaştıkları düşünüldüğünde aşıların değeri daha da artıyor.”
“Aşılar güvenli biyolojik ürünlerdir”
Aşıların kullanıma girmeden önce bağışıklık yanıtı, etkinliği ve güvenliği bilimsel çalışmalarla araştırılıyor. Selim Badur : “Aşılar dünya çapında toplum bağışıklığını doğrudan etkiler. Bireylere uygulanan aşılara ilişkin bilgiler, Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa İlaç Ajansı, Avrupa Düzenleme Kurumu, Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi ve Amerikan Düzenleme Kurumu gibi dünyaca ünlü otoriteler tarafından gözden geçirilmektedir.
Türkiye’de aşılar, Ulusal Sağlık Kurumu’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından Uygun Üretim Usulleri Kurallarına uygun olarak üretilmekte ve ruhsatlandırılmaktadır. Bu nedenle aşılara olan inançla ilgili çeşitli spekülasyonlara yer bırakmamalı, aşının hem kendimiz hem de toplum için değerini benimseyerek düzenli aşılamayı ihmal etmemeliyiz.” konuştu
Aşıların salgın hastalıkların önlenmesine katkısına değinerek açıklamalarına devam eden, prof. Dr. Selim Badur “Geçmişten günümüze aşıların bulaşıcı hastalıkların yol açtığı salgınların durdurulmasında ve toplum bağışıklığının kazanılmasında katkı sağladığına birçok kez şahit olduk. Aşılar, iyi bir planlama ile salgınlar ortaya çıkmadan önce afetlerin önlenmesini mümkün kılar. Yaşam boyu bağışıklama kapsamında uygulanacak aşıların düzenli takibi ile hem çocuklar hem de yetişkinler olarak ölüme yol açabilecek birçok hastalıktan korunabiliriz.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı