Sağlık

Sağlıklı Olma Hedefinize Ulaşmaya Kendinizi Nasıl İkna Edebilirsiniz?

Sağlık hayatımızın en değerli varlık alanlarından biridir. Sağlığımızı korumak için sıklıkla kendimize ulaşılabilir hedefler koyarız. Bu amaçlar fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığımızı iyileştirmeyi amaçlayan özel amaçlar olsa da, sağlığımıza gereken özeni göstermeye çalışmak birçok kez zorlayıcı olabilir. Sağlık hedefleri aslında kişiden kişiye farklılık gösterebilir, bildiğimiz gibi herkesin sağlık durumu, yaşam tarzı ve öncelikleri farklıdır.

Kimimiz sistemli antrenman yapmayı hedeflerken kimimiz sağlıklı beslenmeyi ve ideal kiloya ulaşmayı hedefliyoruz. Bazen amacımız gerginlik yönetimi olsa da bazen kendimizi uyku sistemimizi iyileştirmeye veya daha fazla su içmeye çalışırken buluyoruz.

Tüm bunları düşünürken sağlık alanında oyunlaştırma ve içsel motivasyonun benzersiz birleşimiyle sağlık hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak bir ipucu bulduk!

Sağlıklı olmayı oyun gibi düşünerek iç motivasyonumuzu besleyeceğiz.

Sağlık hedeflerinin arkasında güçlü bir içsel motivasyon bulmak çok değerlidir. İçsel motivasyon bu hedefe neden ulaşmamız gerektiğini anlamakla başlar. Daha iyi bir yaşam kalitesi, daha fazla güç veya uzun vadeli sağlık hedefleri arzusu, içsel motivasyonumuzu besleyen itici güçler olabilir.

Oyunlaştırma, sağlık hedeflerimize ulaşmak ve eğlenceye ulaşma sürecini eğlenceli hale getirmek için etkili bir araç olarak düşünülebilir.

Bu yaklaşım, sağlıkla ilgili görevleri oyun öğeleri ve mekaniklerle birleştirmeyi amaçlamaktadır. Örneğin günlük adımlarımızı takip etmek için bir wellness uygulaması kullanmak ve her gün attığımız adımları puana dönüştürerek ödül kazanma fırsatı sunmak bizi antrenmana yönlendirebilir. Böylece yürümek artık sadece bir görev olmaktan çıkıp bir oyunun heyecanına dönüşüyor ve bizi daha fazla adım atmaya teşvik ediyor.

Şimdi düzenli antrenmanlara başlama hedefimizi düşünelim. Bu nedenin ardındaki nedenleri düşünmek içsel motivasyonumuzu harekete geçirebilir.

• Antrenman oyunumuza başlamak için spesifik ve ölçülebilir bir hedef belirleyerek başlayalım. İlk olarak, her hafta makul sayıda antrenman seansını tamamlamak veya belirli bir spor dalında belirli bir süre içinde ilerleme kaydetmek için hedefler koyabiliriz. Amacımız neden düzenli olarak eğitime başlamak istediğimizi anlamaktır.

• İçsel motivasyonumuzu güçlendirmek için kişisel bir slogan veya ifade oluşturabiliriz. Örneğin, ‘Daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam için hareket ediyorum.’gibi bir ifadeyi kullanmaya bizi motive edebilir.

• Her başarı veya ilerlemede kendimizi küçük jestlerle ödüllendirmek cazip bir seçenektir. Ödüller, antrenman sonrası sağlıklı bir atıştırmalık, dinlenme günü ve hatta küçük hediyeler olabilir. Bu ödüller eğitimi daha çekici hale getirecek.

• Her seansın ne kadar uzun ve ne kadar yoğun olduğunu takip edebiliyoruz. Bu puanlar ilerlememizi takip etmenize ve kendimizi motive etmenize yardımcı olur.

Egzersizi arkadaşlarımızla veya aile üyelerimizle yaparak veya küme eğitimlerine katılarak eğitimi daha eğlenceli hale getirebiliriz.

• Spor salonlarına veya yerel antrenman gruplarına katılarak spor yaparak hem destek hem de rekabet bulabiliriz. Hatta bu hedefleri takip edilebilir tutmak için bir skor tablosu kullanarak sıralamadaki yerinizi bile görebilirsiniz. Örneğin haftalık bir spor etkinliği düzenlemek ya da bir grup insanla sağlık yarışmalarına katılmak hem eğlenceli bir deneyim hem de birbirleri için motivasyon kaynağı olabilir. Ayrıca eğitim sonrasında birlikte vakit geçirerek sosyal bağlarımızı güçlendiriyoruz.

• Antrenman zamanımızı sınırlarla oyunlaştırabiliriz. Belirli bir mesafeyi makul bir sürede kat etmeyi hedefleyerek antrenmanları yarışa dönüştürebiliriz.

• Ayrıca sistematik eğitim amacımızı seviyelere ayırabiliriz. Her seviye bizi daha büyük bir amaca bir adım daha yaklaştırıyor. Bu, oyunlaştırma ve içsel motivasyonun bir kombinasyonunun, eğitim hedeflerimize daha kolay ve daha eğlenceli bir şekilde ulaşmamıza nasıl yardımcı olabileceğini gösteriyor.

• Antrenman sırasında motivasyonumuzu artırmak için müzik veya antrenman uygulamalarını kullanmak güzel bir adım olabilir. Bazı uygulamalar, keyif alınacak bir yer yaratıp bunu bir oyun olarak sunarak eğitimi daha keyifli hale getirebilir.

• Antrenman takibi için bir uygulama veya cihaz kullanabiliriz. Bu, ilerlememizi görsel olarak algılamamızı kolaylaştırır. Hedeflerimizi ve ilerlememizi bir panoda veya başka bir ortamda görsel olarak göstermek de motive edici olabilir.

• Son olarak, eğitim istatistiklerimizi ve başarılarımızı kaydetmek değerlidir. Bu istatistikleri kullanarak kaç adım attığımızı, ne kadar kalori yaktığımızı, hangi sporu ne kadar süre yaptığımızı takip ederek ilerlemenizi görebiliriz.

Sonuç olarak, içsel motivasyon ve oyunlaştırma, sağlıklı yaşam hedeflerimizi daha motive edici ve eğlenceli hale getirmenin harika bir yoludur.

Evet, şimdi hayatınıza hızla bir oyun unsuru ekleyin. İçinizdeki tutkuları keşfedin, refah hedeflerinizi daha etkili bir şekilde oyunlaştırın, topluluk desteğiyle ilerleyin ve sağlıklı bir yaşamın tadını çıkarın.

Bu makale Gamfed Türkiye Gönüllüleri Cansu Toprak ve Beray Çinçin’in katkılarıyla yazılmıştır.

Linkedln

X

instagram

Bu makalede ileri sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarlarının orijinal fikirleri olup Onedio’nun yayın politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

haber-golmarmara.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu