Sağlık

Hekime Şiddet! Bu Kez Yer Samsun Çarşamba Devlet Hastanesi!

Türkiye’de sağlık alanında bir şiddet olayı daha yaşandı. Samsun’da Çarşamba Devlet Hastanesi’nde görevli tabip Ekrem Kayaalp, dün gece yaralı yakınlarının saldırısına uğradı. Baskın sonrası doktor Kayaalp’in görme ve bilinç kaybı nedeniyle tedavi altına alındığı öğrenildi. Samsun Şehir Haberleri yer alan habere göre; Samsun’un Terme İlçesi’nde akrabalar arasında çıkan tartışmanın ardından devlet hastanesine kaldırılan tıp doktoru Kayaalp, yakınlarının saldırısına uğradı ve tedavisinin ardından taburcu edildi. Samsun İl Sağlık Müdürü Muhammed Ali Oruç, doktora yapılan saldırıyı kınayarak doktora geçmiş olsun dileklerini iletti. Saldırının ardından başta Samsun Tabip Odası olmak üzere illerdeki tabip odaları ile meslek oda ve kuruluşlarından kınama açıklamaları paylaşıldı. Olayın ardından sosyal medyadan kınama açıklamaları yapan meslek kuruluşlarının arasında İzmir Tabip Odası, Tabipler Birliği, Türk Sağlık-Sen, SES Genel Müdürlüğü, Tabip-Sen yer aldı.

Samsun Tabip Odası: Tedbirin takipçisi olacağız!

Samsun’da sağlıkta şiddet olayında doktora yapılan saldırıya ilk kınama Samsun Tabip Odası’ndan geldi. Samsun Tabip Odası, Çarşamba Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Ömer Faysal yaptı. Tabip Odası Başkanı Faysal Çadır, “Bugün burada yaşadığımız sağlık sektöründe yaşanan şiddet olayını protestomuzu, isyanımızı ifade etmek için toplandık. Doktor arkadaşımız Ekrem Kayaalp dün akşam Çarşamba Devlet Hastanemizde sağlık hizmeti vermek üzere geldiği acil serviste sağlığını kurtarmaya çalıştığı kişi tarafından darp edilerek şiddete maruz kaldı. Meslektaşımız bu dayak sonucu işitme, görme ve bilincini kaybetmiştir. Sağlık kontrolüne alınan meslektaşımızın incelemeleri devam ediyor. Dileğimiz şu ki; Meslektaşımız sağlık sorunu yaşamasın ve bu süreci kısa sürede atlatsın. Meslektaşımıza acil şifalar diliyor ve Dr. Saldırganı ve Ekrem Kayaalp’i bu duruma getiren olayı şiddetle kınıyoruz. Samsun Tabip Odası olarak konunun sonuna kadar yakın takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz. Bu artık ülkemizde ayda bir yaşanan münferit bir olay değil ve bu şekilde kabul edilmemeli.”

Alanya’da Öldürülen Aile Hekimi Melek Bağce Anıldı

Alanya’da ASM’de katledilen Samsun Tabip Odası Başkanı Faysal Çadır’ı hatırlatan Dr. Melek, Bağce’yi anarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Alanya’da bir aile hekimini görevinin başında öldürdüler. Uzağa gitmeyelim. Kamil Furtun ve Dr. Aynur Dağdemir de görevlerinin başında şehit oldular. Evet, sağlıkta şiddet bir sorundur. Sosyal bir sorundur. Nedenleri geniş bir alana yayılan sağlık sistemindeki bozuklukları içeren bir sorundur. Analiz yeri kamu yönetimidir. Biz, bizi yönetenler; Sağlıkta şiddetin nedenlerini araştırın dedik, olmadı. Nedenlerini anlattık, tahlil bulun dedik, olmadı. Analiz yollarını gösterdik, bir daha olmadı. Her kaybettiğimizde, her zikirde, her isyanda bunu dikkat çekici bir şekilde yaptılar ve adet olduğu gibi kısa süreli periyodik tedbirler aldılar ve bunlar da sorunu ortadan kaldırmadı.”

Sağlıkta Şiddet!

Faysal, “Sağlıkta şiddetin nedenlerini bulup çözemeyeceğiniz için o zaman bize güvenli, korunaklı, rahat bir şekilde görevimizi yapabileceğimiz çalışma ortamları sağlayın dedik. Ancak dün bu hastanede olduğu gibi bu başarılamadı. Bazen 30 kişiyle bir hastayı görmek, muayene etmek, yaralıya yardım etmek mümkün olmuyor. Aslında bu ortam şiddetin kol gezdiği bir ortam ve doktorlarımız, sağlık çalışanlarımız her an bu şiddetle karşılaşmaya aday. Bu şiddetin nedenlerinden biri saldırgan ise 9’u ise bu şiddeti çözmek için adım atmayan kamu yönetimidir. En kısa sürede hızlı çözümler bekliyoruz. Bu tür kapılara konulan ve çalıştırılmayan dedektörler kapılar değil, şiddeti önleyecek ortam, kurallar ve kişilerdir. Bu sağlanmazsa tüm Türkiye bilmelidir ki hekimler ve sağlık çalışanları bu ortamlarda çalışmak istemez. Acı verecek şeylerden uzak durmaya çalışıyor, Bugün her gün sanki başıma kötü bir şey geliyormuş gibi işe geliyor. Bunun ne kadar ağır bir yük olduğunu biliyor musun? Bilmiyorsanız, size söyleyeyim. Bu çok ağır bir yük ve bu yükün altında ezilmek istemezsiniz. Ve fırsat bulan doktor ve sağlık çalışanı arkadaşlarım da ezilmek istemiyor, aldıkları eğitimin hakkını vererek ve değerini bilerek çalışabilecekleri başka ülkelere gidiyorlar.”

Ülkeden Ayrılan Hekimlerimizin Sayısı Binleri Geçti!

Hekim göçündeki artışa dikkat çeken Samsun Tabip Odası Başkanı Faysal, “Ülkemizden ayrılan hekim sayısı binleri aştı. Siz farkında olmasanız da Türkiye’nin sağlık sistemi için çok kötü bir gelecek kapımızın eşiğinde. Vatandaşlarımız dahil herkes 8 köşe keplerini önüne koyup düşünsün. Bu şiddetin son bulmasını diliyorum değerli meslektaşım Dr. Ekrem Kayaalp’e acil şifalar diliyorum. Ülkenin sağlık sisteminin kurtuluşu için sağlıkta şiddete son verilmesi gerekiyor” dedi. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

 

osmangazi-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu